Juni 2012

Dr. Javamohs´ Brevkasse

Jamen, det er jo helt forrygende - jeg skulle ha´ gået online for længe siden. Blot 2 dage efter offentliggørelsen af min debut i cyberspace, landede der hele 3 spørgsmål fra videnshungrende akvarister. Det er jo altid rart at kunne dele ud af sine mangeårige erfaringer og store vid, således at disse akvarister ikke længere må nøjes med at læne sig op ad andre akvarister med påtaget viden, på diverse fora.

De minder mig forresten om, at jeg fra min gode ven i Amerika, Dr. Hubert R. Fakserod, lige har modtaget hans seneste bog om akvarieforums på nettet, som bærer den fornemme titel, Atlas of Nutty Answers.

Bogen der vejer som en gammel Tandberg spolebåndoptager, er på 1183 sider, og indeholder 2500 farvefotos af uvidende akvarister med hang til asocial adfærd i cyberspace. Med bogen følger et lille indstikshæfte omhandlende Takt og Tone, og om hvordan man kan begrænse udbredelsen af sin uvidenhed...

MEN NU - kære læsere - nu skal vi til månedens indsendte spørgsmål:


Kære Dr. Javamohs

Jeg har nogle Geophagus som er begyndt at spise bundlaget. Jeg har hørt at det er fordi de mangler salt. Kan de få nyregrus af denne adfærd? Hvordan forhindrer jeg dem i at spise al bundlaget? Jeg har jo nogle planter, som jeg er meget glad for, som gerne skulle have noget at stå fast i.

Mvh Sylfideakvaristen

Kære Sylfideakvarist

Ja, gu fa´en ka´ de få nyregrus - og stenlunger... Men det er ikke så skidt endda: Når dine Geophagusser engang dør mætte af dage, kan du tørre dem, og bruge dem som rangle. Geophagus maracas er iøvrigt meget brugt i den fattige del af befolkningen, når de holder deres drukfester.

Men når du nu er så glad for dine planter, kan du hos AkvaUstabil købe nogle små svømmeveste specielt syet til Geophagusser. VIOLA..! - de kan nu ikke nå ned til bundlaget - du forpasser dog så muligheden for senere at afholde et latinamerikansk karneval...

Hygge

Jeg har et 12 liters akvarie med 6 slørhaler og tænkte på om filteret måske ikke er stort nok til fiskene da de altid dør. Jeg har en Ehørm 2075 der pumper 1250 liter i timen skulle jeg gå en størrelse op..?

Flipperen

Kære Flipper

Næeh - dit filter er godt nok. Du skal istedet anskaffe dig nogle flere Slørhaler, da de er nogle meget sociale dyr, som NEMT dør af kedsomhed. Brug tommelfinger-reglen som siger en cm fisk pr. dl vand, og da de ikke bli´r større end 4-5 cm. kan du kan nemt regne dig frem til et harmonisk og længerevarende liv i akvariet.

Hej doktor

Jeg har fået Feahterfins fra tanganyika-søen (på dansk fjer-finner) Hvornår skal jeg regne med de er flyvefærdige, og skal jeg fjerne dækglasset for at de kan lette?

mvh Maveplaskeren

Kære Maveplasker

Jeg kan se på dit indlæg, at du ikke er instrueret ordenligt af din fiskepusher, da du købte fiskene - det er absolut nødvendigt at man holder dem i et akvaterrarium, hvor luftdelen er dekoreret med store sten hængende frit ned fra lampen - og gerne mange af dem, så de har nogle at vælge imellem når de skal bygge deres reder.

Men du kan sikkert nå at bygge en sådan luftdel, da de først er flyveklare når hanekammen er vokset helt ud. Kan du ikke bygge en luftdel selv, kan du købe dem fiks og færdige, med sten og redemateriale hos Ultimati - lige til at stille ovenpå akvariet.

Kære Dr. Javamohs

Mine Killies driller mig lidt. De vil ikke lægge æg, men føder levende unger istedet - og nu har jeg endda lige konstrueret en computersrtyret killiæg-tørreovn med variabel døgnlængde.

Kan det være fordi jeg bruger IBM-kompatibelt sphagnum i opdrætsakvarierne?

Knus Killihviskeren

Kære Killihvisker

Næeh - dit sphagnum er OK, men prøv at formatere dine Killies - det burde virke...

Hej Javamohs

Jeg er meget interesseret i Skyttefisk. Ved man egentligt hvor langt sådan nogle kan skyde?

Den skydegale

Kære skydegal

Længere end man skulle tro..! Jeg bliver i øjeblikket spyttet i nakken af et stk møgirriterende skyttefisk, og værre er - den rammer oss mit tastetur..!

Nå, by the way, så har Tonze produceret en foderautomat specielt til Skyttefisk - en fiks katapultdims som smider foderet i en stor bue hen over akvariet. Fiskene kan så muntre sig med at hoppe efter det, eller skyde det ned - hyle morsomt og underholdende lige indtil man selv bli´r ramt i nakken af en klat frosne røde myggelarver..!

 
Det var alt for denne gang - nu skal du bare fodre dine fisk 10-20-30 gange - så kan du læse flere lærerige svar til videbegærlige akvarister

OG HUSK - sidder du selv inde med et spørgsmål, som du ikke selv kan finde svaret på, kan du jo spørge Dr. Javamohs - see ya :o)